מכתב גלוי לנשות ישראל הכשרות החפצות לעשות את רצון בוראם כראוי, וכן מאמר זהירות מחילול השם.
להורדת או הדפסת המכתב לחץ כאן
מכתב לנשות ישראל
בס"ד סיון תשפ"ה
מכתב גלוי לנשות ישראל
לכבוד נשות ישראל הכשרות החפצות לעשות את רצון בוראם כראוי.
כידוע, לפי דין תורה, כל אישה לאחר הנישואין חייבת לכסות את שיער ראשה {חז"ל במסכת כתובות עב' מביאים לכך מקור מהתורה}, ומכיוון שלא ידוע מספיק מדוע יש חיוב לאישה נשואה לכסות את שערה, נביא כאן בקצרה את הטעם של המצווה.
מטרת וסיבת החובה מהתורה לאישה הנשואה לכסות את שערה היא להוסיף צניעות ושמירה, כלומר להצניע ולהסתיר מעיני זרים את הנוי והיופי המתווסף לה על ידי השיער, מכיוון שהשיער בטבעו הוא מוסיף יופי וחן והאישה אחר נישואיה מיוחדת רק לבעלה, וממילא היא חייבת לכסות את שערה מפני כל איש זר שאינו בעלה. וכך מבואר בספרי הפוסקים ובדברי חז"ל הקדושים, ואין על זה שום חולק. {על פי הספר הלבוש כהלכתו פרק יז'}.
ומכיוון שמפני הצניעות האישה חייבת לכסות את שערה, ממילא היא צריכה לבדוק היטב היטב כשהיא באה לכסות את שערה האם הכיסוי הזה שבו היא מכסה את שערה הוא מוסיף בצניעותה ומכסה את הנוי שיש בשערה או לא.
וכידוע יש הנוהגות לכסות את ראשן בפאה, וכבר נחלקו בזה הפוסקים לפני מאה שנה ומעלה האם יוצאים ידי חובת כיסוי הראש בפאה או לא. והמשנה ברורה בסימן ע"ה מביא שיש מחלוקת בין הפוסקים האם מותר לצאת בפאה, ומביא את דברי הפרי מגדים שנשים היוצאות בפאה יש להם לסמוך על השו"ע. אמנם זה ברור שהפוסקים האלה שהתירו את הפאה הם חיו לפני מאות שנים והם לא דיברו על הפאות המצויות כיום, כי הם לא ראו את הפאות המצויות כיום אלא את הפאות שהיו בזמנם, והדברים ידועים שהפאות בעבר היו נראות כפאות דהיינו לא היו נראים כשיער הטבעי של האישה כמו שנראות הפאות המצויות כיום בדרך כלל.
וכמו שמעיד מרן הגר"מ שטרנבוך שליט"א בספרו תשובות והנהגות (ח"ו סי' כב) "וסיפר לי זקני הגרש"ז פינס זצ"ל שבזמן שהתחיל להתפשט המנהג לילך בפאה נכרית היו אלה פאות נכריות שלא היה בהם שום יופי כלל ושמשו רק ככיסוי לבד". ויש עוד הרבה עדויות ברורות המעידות גם כדברים האלה, וממילא אותם פוסקים דיברו על פאות שהם ראו, ואותם פאות לא היו נראות בכלל כמו הפאות המצויות כיום בדרך כלל.
והמציאות היא שבמשך השנים עם כל התקדמות הטכנולוגיה בעולם גם צורת הפאה השתכללה מאוד, ופאה שבעבר הייתה נראית ככיסוי, דהיינו שהפאה לא הייתה נראית כשערה של האישה ולא היה לשער הפאה תכונות של שיער אמיתי ולא היה בו יופי ומשיכת עין זרים אשר עלולה להכשיל את האנשים במכשולים חמורים, והיא הייתה מכסה את השיער של האישה בה היה ניתן לקיים את מצוות כיסוי הראש כראוי, שהרי כל מטרת כיסוי השיער היא מטעם צניעות מפני שהוא מוסיף יופי ונוי ואת אותו יופי צריך לכסות אחרי הנישואין, והפאה שהייתה בעבר שלא היה לשערה תכונות של שיער טבעי המושך את העין היא הייתה מכסה את השיער האמיתי של האישה וכך הייתה מתקיימת מטרת המצווה וכנ"ל, אבל במשך הזמן צורת הפאה השתכללה מאוד, עד שכיום הפאה הסטנדרטית נראית בדרך כלל כשערה הטבעי של האישה ממש, ויש לשיער הפאה תכונות של שיער אמיתי ממש אשר מוסיף יופי ונוי ואף גורם
למשיכת עין זרים, ואם כן בפאה כזאת אי אפשר לקיים את מצוות כיסוי הראש בשום פנים ואופן.
וההולכות בפאה כזאת העלולה להכשיל את האנשים ולהחטיא אותם בהסתכלויות אסורות, הם עוברות כל רגע ורגע על כמה וכמה איסורים מהתורה, וכן הם נקראות מחטיאות הרבים שעליהם פסק הרמב"ם שאין להם חלק לעולם הבא רח"ל {והדברים אמורים לא רק בהליכה בפאות הגורמות למשיכת עין זרים, אלא גם בהליכה בבגדים צרים או קצרים או שהם בכל מיני צבעים וכדו', וכן ההולכות בגרביים בגוון הגוף – (בז'), שהצד השווה של כל הדברים האלה שהם גורמים למשיכת עין זרים והכשלת הרבים, וכל אישה חייבת להיזהר בכל הליכותיה שתלך בצורה צנועה ביותר שלא תגרום להכשלת והחטאת הרבים}.
וידוע שגדולי הפוסקים זצ"ל ויבלחט"א עוררו רבות כמה שהמצב נפרץ בנושא הפאות ועקב כך עודדו מאוד את נשות ישראל הן בכתב והן בע"פ לחזור ולכסות את ראשן במטפחת, שבכך מקיימים את מצוות כיסוי הראש כראוי וכרצון הבורא יתברך וללא שום מכשול.
ונביא כמה מדבריהם של גדולי ישראל בנושא.
מרן הגרי"ש אלישיב זצוק"ל עורר בשיעורו היומי בכ"ח תשרי תשס"ט על מצב הפאות כיום ואמר כך:
"אף שיש חילוקי דעות אם מותר או אסור אבל בוודאי אם הולכים כמו פרוע ראש כמו שיש כאילו שהולכות עוברים איסור גמור זה ממש באמת כמו ערווה, כל הנידון הוא אם הולכים כמו הפאות שלפני מאה שנה, זה בוודאי מותר ואפילו קצת יותר יפה, אבל שלא יהיה כמו שהולכים היום כל אלו שהולכות היום כמו שצריך {מכיון שהדברים נאמרו בשפת האידיש, ובשפת האידיש משתמשים בביטוי הזה גם כשאין הכוונה כפשוטו, ו"כמו שצריך" הנאמר בשפת האידיש שכך תרגומו בעברית הכוונה כאן לנשים המקפידות על הופעתן, וכוונתו בזה הייתה לומר שהמציאות כיום שאישה המקפידה על לבושה – אז הפאה שהיא חובשת נראית כשערה, אבל לא שכך צריך ללכת}, זה נראה כשיער שלה לגמרי, בוודאי שזה אסור את זה אף אחד לא התיר".
ורואים מדבריו גם כנ"ל, שעל הפאות של היום אין מחלוקת בכלל, וגם אותם פוסקים שהתירו אין כוונתם בשום פנים ואופן על פאות שנראות כשערה הטבעי של האישה ממש, ופאה כזאת אף אחד לא התיר. וכיום לדאבוננו מצב הפאות הוא שהפאה נראית ממש כשערה הטבעי של האישה וממילא אין שום היתר ללכת בפאה כזאת. ובספר מפי האיש (עמוד קנו) שהוציא נינו של מרן הרב אלישיב זצ"ל מביא שהוא דיבר עם סביו הרב אלישיב ואמר לו שכל העולם רועש מדברי הסבא כנגד הפאות של ימינו, והתקשרו נשים מודרניות לשאול, וענה לו הרב אלישיב לא מדברים רק ממודרניות, מדברים גם על בני תורה. ומספר ששאל את סביו האם הבעיה רק בפאות הארוכות, וענה לו הרב אלישיב לא, כל המראה של זה, זה פריצות. {וכוונתו כמובן היא לפאות המצויות בימינו, וכמו שעורר בשיעורו שכל מה שהתירו זה פאות של פעם וכו' ולא מה שהולך היום, כי כיום הפאה נראית בדרך כלל כשערה הטבעי של
האישה, ואת זה אף אחד לא התיר} ובספר אלא ד' אמות {הנהגות מרן הגר"ח קניבסקי זצוק"ל מרשימות נכדו} עמ' שיד-פרק פו ס"ג מובא: "עוד אמר פעם אחת – חמי אמר {הכוונה לחמיו מרן הרב אלישיב} שפאות שגורמות הרהור כמו שיער טבעי אינן בכלל ההיתר של הפרי מגדים".
והדברים מתאימים בדיוק לנכתב עד כאן שכל ההיתר ללכת בפאה על פי הפרי מגדים הנ"ל שאותו מביא המשנה ברורה ועליו אנו נשענים זה רק בפאה כזאת שלא עשויה משיער טבעי ממש כמו שער האישה שלא גורמת למשיכת עין זרים ומכשולים חמורים, אבל פאה כזאת העשויה משיער טבעי ממש ונראית כשערה הטבעי של האישה [שכך בדרך כלל מצב הפאה כיום] וגורמת למשיכת עין זרים ומכשולים חמורים, עליה לא דיבר הפרי מגדים ואין שום היתר ללכת בפאה כזאת.
ומרן הרב ואזנר זצוק"ל בעצרת התעוררות בבני ברק בשנת תשל"ב אמר בתוך דבריו כך:
"כיסוי הראש של האישה צריך להיות באופן הצנוע ביותר, ובעוונותינו הרבים אצל נשים רבות נהפך הדבר להצגה מודרנית באורכה וצורתה של הפאה. אמרו חז"ל שיער באישה ערווה, איזה זיוף הוא זה שמכסים השערות בפאה כזאת שעוד מגרה היצרים יותר מהשערות עצמם, איזה זיוף הוא זה? והן ביודעים ואולי בלא יודעים חוטאים ומחטיאים את הרבים ומכשילים את הרחוב ואת הסביבה באיסור החמור של "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם" [מתוך הספר הלבוש כהלכתו עמוד 354].
ורואים מדבריו גם כנ"ל שמכיוון שבימינו אופן עשיית הפאה השתכלל מאוד והשיער נראה חי ואמיתי ויפה ומוסיף חן ויופי ויש בזה משיכת עין זרים, וממילא היא אסורה בלבישה, וכמו שהובא בתחילת המאמר שכל מטרת וחובת כיסוי השיער של אישה נשואה הוא מפני שהשיער מוסיף נוי ויופי והוא עלול לגרום למשיכת עין זרים ולהחטיא אותם בהסתכלויות אסורות, וממילא גם לא משנה האורך של הפאה, אלא הנקודה היא רק האם הכיסוי מכסה את יופי השיער או לא, וכיום לדאבוננו בדרך כלל מצב הפאות חמור מאוד והאורך לא משנה כלום. וכן ידוע גם דעתו של מרן הגרש"ז אוייערבאך זצוק"ל, וכפי שהעיד בנו הגר"ש זצ"ל במכתב משנת תשס"ד – וכבר העדתי עדות נאמנה אשר כן היה דעתו ורצונו של אאמו"ר גאון ישראל זללה"ה אשר נשי ישראל יכסו ראשן במטפחת, וגם ראיתי בעיני צערו הגדול של אאמו"ר על הפאה ה"נכרית" שנתפשטה בקרב שלומי אמוני ישראל ד' ירחם".
ואחר כל הדברים האלה יוצא למעשה כך:
א. אישה נשואה חייבת לכסות את שערה מדין תורה.
ב. מטרת וסיבת החובה מהתורה לאישה הנשואה לכסות את שערה היא להוסיף צניעות ושמירה, כלומר להצניע ולהסתיר מעיני זרים את הנוי והיופי המתווסף לה על ידי השיער, מכיוון שהשיער בטבעו הוא מוסיף יופי וחן והאישה אחר נישואיה מיוחדת רק לבעלה וממילא היא חייבת לכסות את שערה מפני כל איש זר שאינו בעלה. וכך מבואר בספרי הפוסקים ובדברי חז"ל הקדושים ואין על זה שום חולק. [על פי הספר הלבוש כהלכתו פרק יז']
ג. יש הנוהגות לכסות את ראשן בפאה, וכבר נחלקו בזה הפוסקים לפני מאה שנה ומעלה האם יוצאים ידי חובת כיסוי הראש בפאה או לא, והמשנה ברורה בסימן ע"ה מביא שיש מחלוקת בין הפוסקים האם מותר לצאת בפאה, ומביא את דברי הפרי מגדים שנשים היוצאות בפאה יש להם לסמוך על השו"ע, אמנם זה ברור שהפוסקים האלה שהתירו את הפאה הם חיו לפני מאות שנים והם לא דיברו על הפאות המצויות כיום, כי הם לא ראו את הפאות המצויות כיום אלא את הפאות שהיו בזמנם, והדברים ידועים שהפאות בעבר לא היו נראים כשיער הטבעי של האישה כמו שנראות הפאות המצויות כיום בדרך כלל.
ד. המציאות היא שבמשך השנים עם כל התקדמות הטכנולוגיה בעולם גם צורת הפאה השתכללה מאוד, ופאה שבעבר הייתה נראית ככיסוי דהיינו שהפאה לא הייתה נראית כשערה של האישה ולא היה לשער הפאה תכונות של שיער אמיתי ולא היה בו יופי ומשיכת עין זרים אשר עלולה להכשיל את האנשים במכשולים חמורים, והיא הייתה מכסה את השיער של האישה, בה היה ניתן לקיים את מצוות כיסוי הראש כראוי, שהרי כל מטרת כיסוי השיער היא מטעם צניעות מפני שהוא מוסיף יופי ונוי, ואת אותו יופי צריך לכסות אחרי הנישואין והפאה שהייתה בעבר שלא היה לשערה תכונות של שיער טבעי המושך את העין היא הייתה מכסה את השיער האמיתי של האישה, וכך הייתה מתקיימת מטרת המצווה וכנ"ל. אבל במשך הזמן צורת הפאה השתכללה מאוד עד שכיום הפאה הסטנדרטית נראית בדרך כלל כשערה הטבעי של האישה ממש, ויש לשיער הפאה תכונות של שיער אמיתי ממש אשר מוסיף יופי ונוי ואף גורם למשיכת עין זרים, ואם כן בפאה כזאת אי אפשר לקיים את מצוות כיסוי הראש בשום פנים ואופן.
ה. ההולכות בפאה כזאת העלולה להכשיל את האנשים ולהחטיא אותם בהסתכלויות אסורות, הם עוברות כל רגע ורגע על כמה וכמה איסורים מהתורה, וכן הם נקראות מחטיאות הרבים שעליהם פסק הרמב"ם שאין להם חלק לעולם הבא רח"ל. [והדברים אמורים לא רק בהליכה בפאות הגורמות למשיכת עין זרים, אלא גם בהליכה בבגדים צרים או קצרים או שהם בכל מיני צבעים וכדו', וכן ההולכות בגרביים בגוון הגוף(בז') שהצד השווה של כל הדברים האלה שהם גורמים למשיכת עין זרים והכשלת הרבים, וכל אישה חייבת להיזהר בכל הליכותיה שתלך בצורה צנועה ביותר שלא תגרום להכשלת והחטאת הרבים].
ו. אותם נשים שכן הולכות גם בימינו עם פאות שלא נראות כשערה הטבעי של האישה ואין לשערם תכונות של שיער אמיתי ואינם גורמות למכשול כלל, וכמו הפאות שהלכו בהם בעבר, עדיין קיים בזה חילול ה', כי מהם לומדות שאר הנשים שניתן ללכת עם פאה, והם כבר לא תלכנה עם פאות כאלה כמו שהלכו בעבר, ובפרט שאלה ההולכות עם פאות הנ"ל בדרך כלל אלה הנשים המבוגרות וכן רבניות וכדו' שכולם לומדות מהם איך ללכת, משא"כ בדורות הקודמים שכל הפאות היו פשוטות בתכלית ללא יופי לא היה בזה שום חילול ה'.
ובנוסף לכך יש גם חילול ה' כלפי אחינו הרחוקים משמירת תורה ומצוות שיש עדויות רבות שהם לא מבינים איך הולכים אצלנו הנשים עם פאות, הרי זה לא כיסוי ואיך מכסים שיער עם שיער. ויעויין במאמר המצורף זהירות מחילול ה' המסביר את הדברים בצורה מאוד ברורה.
ז. גדולי הפוסקים זצ"ל ויבלחט"א עוררו רבות כמה שהמצב נפרץ בנושא הפאות, ועקב כך עודדו מאוד את נשות ישראל הן בכתב והן בע"פ לחזור ולכסות את ראשן במטפחת, שאז מקיימים את מצוות כיסוי הראש כראוי וכרצון הבורא יתברך וללא שום מכשול.
ח. מכאן תצא הקריאה לנשות ישראל הכשרות החפצות לקיים את מצוות התורה כראוי וכרצון הבורא יתברך, התחזקו נא ללכת בכיסוי ראש אמיתי צנוע מבד שמכסה את כל שיער הראש כראוי אשר אין בזה שום מכשול, ועל ידי זה תזכו לקדש את שם הבורא יתברך בעולם ותהיו מהזוכות לראות בשוב ה' לציון בקרוב.
זהירות מחילול השם
אבל מי שיש חילול ה' בידו אין כח לא בתשובה לתלות ולא ביוה"כ לכפר ולא ביסורין למרק, אלא כולן תולין ומיתה ממרקת וכו' (יומא פו). אחד שוגג ואחד מזיד בחילול ה' (אבות פ"ד. משנה ה').
מדברי חז"ל הנ"ל רואים כמה חמור עונשו של מחלל השם, שאין כח בתשובה לכפר אפילו שידוע כמה כח התשובה הוא גדול מאוד, ובכל זאת שהדבר נוגע לחילול ה' בעולם רק המיתה מכפרת. וכידוע כמה גדולי ישראל פחדו מכל נידנוד של חילול ה' וברחו מזה כמו מאש ובעוונותינו הרבים העוון החמור הזה נמצא בינינו ואנו כמעט לא מתבוננים ולא שמים לב לכך.
במה דברים אמורים, כידוע מצב הצניעות בדורנו אצל נשות ישראל נפרץ מאוד גם אצל יראי ה' המדקדקים בקלה כבחמורה הן בצורת הלבוש בכלל, ובפרט בכיסוי הראש בפאות המצויות כיום, שכבר עוררו גדולי ישראל ובראשם מרן הגרי"ש אלישיב זצוק"ל שגם המתירים לא דיברו על הפאות המצויות בימינו שהם לא נראות ככיסוי אלא כשערות האישה ממש הגורמות למשיכת עין זרים והכשלת הרבים ואין לזה שום היתר. וכידוע טעם התורה בכיסוי השיער לאישה הוא מפני היופי והנוי המתווסף על ידי השיער והכיסוי נועד לכסות ולהצניע את השיער מפני יופיו ואם מכסים את השיער בפאות ימינו שבדרך כלל מוסיפות נוי כמו השיער עצמו ובהרבה מקרים יותר מהשיער עצמו האם מקיימים בזה את מצוות התורה ורצון הקב"ה?
וההולכות בפאות הנ"ל, שכיום כך בדרך כלל המצב בפאות, ובפרט בפאות המצויות אצל נשים צעירות שהם גורמות למכשול כלולים בזה עוונות חמורים של החטאת הרבים, מעבר למכשולים אלו יש בהליכה בפאות המצויות כיום גם עוון חמור של חילול ה' שלא שמים כמעט לב איליו, הן בתוך הציבור החרדי, וגם כלפי הציבור החילוני, מפני שכל אישה ההולכת בצורה שאסורה אם זה בפאה הגורמת למשיכת עין זרים או בבגדים אסורים – אחרות לומדות ממנה. וגם אם נאמר שהפאה היא צנועה ולא גורמת למשיכת עין זרים, כמו שהולכות היום הנשים המבוגרות שהולכות עם פאות כמו שהלכו בדור הקודם, עדיין קיים בזה חילול ה', כי נשים אחרות לומדות מהן שאפשר ללכת עם פאות, והם לא מבחינות איזה סוג של פאה מותר ומה אסור. ובפרט אם זה אישה צעירה שהיא לא תלך עם פאות כמו שהולכות הנשים המבוגרות.
ובפרט אצל נשות הרבנים וראשי הישיבות ובנות משפחתם שכולם מסתכלים עליהם, החילול ה' הוא גדול מאוד ורואים בחז"ל בכמה מקומות (יומא פו, בכורות ג, מו"ק יב,) שאדם חשוב צריך להחמיר על עצמו אפילו בדבר שהוא היתר גמור כדי שלא ילמדו ממנו להקל במקום אחר. וכתב בספר פלא יועץ (ערך נשים) "וביותר צריכות ליזהר נשי התלמידי חכמים מכל נדנוד איסור לפי שמהן ילמדו להקל באיסורין ואיכא נמי חילול ה'". ואם כן גם בנוגע להליכה בפאה, כיון שרוב הפאות כיום גורמות למשיכת עין זרים ולמכשול אז גם אותם נשות הרבנים וראשי הישיבות, אפילו אם נאמר שהם הולכות בפאות מותרות, וגם הנחה זו כבר לא תמיד נכונה כולם מסתכלות עליהם בתור דוגמא וראיה שאין שום בעיה ללכת עם פאה, ועוון חילול ה' בידם רח"ל. [משא"כ בדורות הקודמים כל הפאות היו צנועות ולא היה מושג של פאות המושכות עין זרים כמו הפאות המצויות כיום].
ובספר מסילת ישרים פרק יא' כתב "ענפי חילול ה' גם כן הם רבים וגדולים, כי הרבה צריך האדם להיות חס על כבוד קונו, ובכל מה שיעשה צריך שיסתכל ויתבונן מאוד שלא יצא משם מה שיוכל להיות חילול לכבוד שמים ח"ו וכבר שנינו אחד שוגג ואחד מזיד בחילול ה' ואמרו חז"ל הכי דמי חילול ה' וכו' והוא מביא את דברי חז"ל ביומא פו' ורואים מדבריו שגם דברים המותרים אם אחרים לומדים להקל באיסורים זה נקרא חילול ה' וכמו מה שהוא מביא את הגמ' ביומא פו' ושם מדובר על דברים המותרים ורק מפני שלומדים מכך להקל באיסורים והעושה אותם הוא אדם חשוב זה נקרא חילול ה', והוא הדין בענין הליכה בפאות אפי אם נאמר שהפאות צנועות כמו שהולכות המבוגרות כיום וכמו שהלכו בדור הקודם עדיין לומדים מהם להקל בפאות ואפילו שהם לא צנועות וכמו שכיום בדרך כלל מצב הפאות כי הם גורמות למשיכת עין זרים וכנ"ל.
וגם קיים חילול ה' נורא ואיום כלפי הציבור החילוני, שיש הרבה עדויות מכאלה שעוסקים בקירוב רחוקים שהם לא מבינים למה בציבור החרדי הנשים הולכות עם פאות, הרי אם צריך לכסות את השיער אז איך מועיל לכסות שיער בשיער, וכן העיד רבי יהודה יוספי שליט"א בשיחת חיזוק "וכמה פעמים שואלים אותי כשאני מדבר בסמינרים של ערכים לפני חילוניות על כיסוי ראש, אומרים לי כבוד הרב מה עם כל הנשים בבני ברק? איך הם הולכות, איזה פאות אלו"
ושמעתי פעם מאברך הגר בשכונתי שהגיע לביתו אדם חילוני לצורך תיקון חלון שנשבר, והוא שמע ממנו שדווקא שהוא מגיע לבני ברק יש לו קושי גדול מאוד בשמירת הקדושה אחרי שהוא נחשף לצורת הלבוש והפאות בהם הולכות הנשים בציבור החרדי. והוסיף עוד שהוא לא מבין איך מכסים את השיער בפאה כזאת שהאמת שזה לא מכסה כלום.
וכן שמעתי מהרב גרשון מלצר שליט"א מרבני ישיבת מיר, שהוא נוסע מידי יום בהסעה מביתו לישיבה, והנהג שלוקח אותם כל יום התחזק מאוד ביחד עם בנו בשמירת התורה והמצוות וקבע עיתים לתורה, ויום אחד הנהג אמר לו בס"ד הזהירות מחילול השם שיש משהו אחד שמאוד מפריע לו להתחזק לגמרי איך זה שנשות האברכים שיושבים ולומדים הולכות עם פאות ששערם יותר מושך מהשער של נשים חילוניות. והוסיף לי הרב מלצר שחוץ מהזעזוע הגדול לשמוע כזה משפט, וזה חילול ה', ידוע שהפרי מגדים (באו"ח סימן ע"ה באשל אברהם ס"ק ה') כותב שמה שהוא מתיר לצאת בפאה נכרית כי אין בזה הרהור דהיינו שזה לא מושך עין זרים, וברגע שהמציאות היא כמו שאמר אותו נהג שהפאות של נשות האברכים מכשילות, והוא אחד שלא נזהר מלהסתכל, אם כן כבר לא קיים כיום ההיתר של הפרי מגדים הנ"ל שאותו מביא המשנ"ב בסימן ע'ה.
וכן שמעתי מאחד שמשפחתו הייתה שייכת לחוגי המזרחי, והם התחזקו מאוד ואימו הלכה תמיד עם מטפחת, ואחרי שהתחזקו והבנות התחילו ללמוד בבית יעקב אז הם שאלו את האמא שלהם למה את הולכת עם מטפחת, הרי אנו לא ספרדים, והאמא בגלל זה עברה ממטפחת לפאה. וזה החינוך שמקבלים כיום בציבור החרדי שצריך ללכת עם פאה ולא עם כיסוי ראש אמיתי, וזה מצב נורא ואיום, וגם בזה החילול ה' זועק עד לב השמים רח"ל.
וכן סיפר הגה"צ רבי ניסים יגן זצ"ל שעסק רבות בקירוב רחוקים לאביהם שבשמים "לא אשכח את אותה הזדמנות בה שידלתי זוג חילוני מרמת גן לחזור בתשובה והבעל אמר לי, הרב אתה מתכוון שאנחנו נהיה כמו החרדים האלה שהנשים שלהם הולכות כמו מיטב האופנה וכאילו בצניעות? כמו הנשים האלה שחובשות פאה נכרית שנראית יותר טוב משיער טבעי? הרי זה צביעות ממש. הוא אמר ואני התביישתי" [נתיבי אור עמ' תסד].
ונתבונן בדבריו הנוקבים של מרן ראש הישיבה הרב שך זצוק"ל שאמר בכנס לחיזוק הצניעות:
"חוסר צניעות בפרהסיא וברשות הרבים גורר בעקבותיו חילול ה' נורא ואיום מלבד עצם חומר עניין חוסר הצניעות כשלעצמו. נוצר היום מצב רחמנא ליצלן שאצל הערבים, להבדיל, מתנהגים יותר בצניעות מאשר אצל אחינו בני ישראל, והרי זה חילול ה' נורא שהעם הנבחר ירוד ומחולל כבודו בין הגויים" [אורחות הבית עמ' קנב]
וכידוע אצל הערבים לא קיים בכלל הליכה בפאות נכריות, אלא אדרבא כלפי חוץ קיימת שם צניעות גדולה מאוד בכיסוי הראש כידוע, וכמה חילול ה' וצער גדול יש לבורא עולם מהצורה בה הולכים נשותינו. ולדאבון הלב יש מתוכנו כאלה שעוד טוענים בתוקף שצריך ללכת עם פאה מחמת כל מיני סיבות ותירוצי הבל שלא שיערום אבותינו. ולפי כל הנכתב במאמר זה ההולכות כיום בפאה נכרית [וכן בבגדים המושכים עין זרים ובגרביים בגוון הגוף] שמושכת עין זרים, חוץ מאיסורי הפריצות שיש בזה היא גם עוברת כל רגע על העוון החמור של חילול ה', הן מצד הנשים שבסביבתה והן מצד הציבור החילוני, ובפרט אם האישה היא אשת רב או ראש ישיבה או ממשפחה של רבנים שיותר לומדים ממנה, ויש בזה חילול ה'. וגם אם נאמר שהפאה היא צנועה כמו הפאות שהלכו בדור הקודם שזה קיים אולי אצל נשות הרבנים וראשי ישיבות המבוגרות, גם בזה יש חילול ה' שאדם חשוב צריך ליזהר ולהחמיר על עצמו גם בדבר שהוא היתר גמור כדי שלא ילמדו ממנו להקל במקום אחר וכנ"ל. ואם נשאל אישה צעירה איך את הולכת בפאה כזאת? ברור שהיא תענה כך אמא שלי הולכת בפאה, וגם סבתא שלי שהיא רבנית חשובה הולכת עם פאה, אז מה אתם רוצים ממני?
ואותו עוון של חילול ה' שעליו אומרים חז"ל שאפילו תשובה לא עוזרת, רק מיתה רח"ל, נמצא ביננו רח"ל. ומי יודע כמה חרון אף יש בשמים מהמצב הזה איך שהולכים נשותינו בפאות ימינו, שרובם הגדול מושך עין זרים וגם גורם לחילול ה' נורא וכנ"ל, ואין פוצה פה. וגם אותם נשים שכן הולכות בפאות כמו שהלכו בדור העבר עדיין יש בזה חילול ה' וכנ"ל.
וכל מי שאינו מוחה הוא גם שותף בעוונות חמורים אילו, שהרי כל ישראל ערבים זה לזה, ובפרט שבני ביתו הולכים בכאלה צורות הבעל הוא הרי אחראי על כך, וכל מי שאפשר למחות ולא מיחה נתפס על אנשי ביתו (שבת נד).
והדרך היחידה להינצל מעוונות חמורים אילו היא לחזור וללכת כמו שהלכו אימותינו לאורך כל הדורות בכיסוי ראש אמיתי מבד. ובשנים האחרונות התפרסמו כמה וכמה מכתבים מגדולי הפוסקים שליט"א המחזקים את נשות ישראל ללכת בכיסוי ראש מבד, ותלי"ת הרבה מנשות ישראל מתחזקות בזה בשנים האחרונות לאור הדרדור החמור במצב הפאות אשר ההליכה בהם כרוכה באיסורי תורה חמורים ובעוון חילול ה' החמור שאין עליו כפרה רק במיתה רח"ל.
ואותם נשים המתחזקות ללכת אך ורק בכיסוי ראש אמיתי מבד ובבגדים צנועים וארוכים, גורמות בכך לקידוש השם גדול מאוד וזה עצמו גורם לתיקון על כל החילול ה' שנגרם על ידיה עד עכשיו. וכתב בספר שערי תשובה (בשער הרביעי אות ה') שאם יקדש שמו יתברך תהא רפואה למכתו, וסר עוונו ברוב גודל כשרון המעשה שהוא בהיפך מן המעשה אשר נואל ואשר חטא בו, ואין ספק שאישה שהייתה הולכת עם פאה או בבגדים אסורים או בגרביים בגוון הגוף שכלול בזה הרבה איסורי תורה וחילול ה', והיא מתחזקת ללכת בכיסוי ראש מבד ובגדי צניעות, לפי דברי השערי תשובה היא מתקנת את העוון החמור של חילול ה' ואין קץ לשכרה. [יעויין בספר הלבוש כהלכתו פרק לה אותיות ט-י]
.
ניתן לקבל את המאמר במייל [email protected]
ניתן לתרום דרך מערכת נדרים פלוס על שם קופת "אני חומה", או בטלפון 037630585 שלוחה 6901
לֹהשתתפות | בהוצאות
ולֹקֱבלֹת המכתב במיילֹ
[email protected]